Izložba umetnika JOB i udruženja “Sergej Jovanović”

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Slider

Izložba udruženja "Sergej Jovanović"

U četvrtak 20. decembra 2018. godine u Galeriji Jevrejske opštine Beograd, svečano je otvorena izložba radova likovnih umetnika Jevrejske opštine Beograd i udruženja „Sergej Jovanović“.

Izložbu su otvorili G. Jozev Baruhović umetnik Jevrejske opštine Beograd, Jazmina Klanica, magistar istorije umetnosti i autor i selektor postavke i G. Zdenko Mužar predsednik organizacionog odbora Udruženja uz reči zahvalnica prijateljima izložbe i svim prisutnim gostima.

U postavci su dela 43 autora likovnih umetnosti, a na izložbi se nalaze tehnike ulja na platnu, keramike, fotografije, grafika, skulptura, tempera, kombinovane tehnike umetničkih dela, digitalne fotografije, foto kolaž i fuzija stakla.

Izložba je otvorena za posetioce i uživaoce umetnosti od 20 do 31. decembra 2018. gidine.

 

Iz govora sa otvaranja:

Na izmaku 2018. godine kao krunu svoje umetnosti umetnici okupljeni oko ULU Sergej Jovanović iz Beograda i njihovi “gosti“ – umetnici:  akademski slikar Vladimir Ćurčin i grupa umetnika okupljenih oko Jevrejske opštine Beograd, iznedrili su još jednu kolektivnu izložbu sa oko pedesetak radova različite tematike i tehnika koji se sada sagledavaju kao celina, deluju ipak kompaktno bez obzira na evidentnu različost.

Opšta karakteristika ove izložbe iznad svega jeste raznovrsnost likovnih disciplina i tehnika tako da ovde imamo slike rađene tehnikom ulja i akrila na platnu u većini ili raznim kombinovanim tehnikama, skulpture u drvetu, crteže rađene grafitnom olovkom ili tušem na papiru, grafike. Kramiku i fotografije. Svaki je rad pronašao svoje mesto na ovoj izložbi što jasno ukazuje na veoma plodno stvararalaštvo ove umetničke grupe.

Raznolikost motiva je isto vrlo uočljiva  pri pogledu na izložene radove, ovde imamo nekoliko primera mrtve prirode, u većini dominiraju rečni, morski, urbani i ruralni pejzažni motivi svih godišnjih doba, kućerci sa nakrivljenim krovovimai skulpture staraca jasno asociraju na životnu prolaznost, u kombinaciji sa ponekom mrtvom prirodom kao da su izvestan memento mori koji nas opominje da je sve privremeno i prolazno…

Određeni je broj umetnika pronašao inspiraciju u čoveku preko portreta i lepoti pokreta, ovekovečivši ljudsko telo slikajući razne zabavljače i aktove u najrazličitijim pozama i ambijentima. Drugi su ipak bili inspirisani životinjskim svetom pa otud prikazi animalnih motiva preko skakavaca, sove..itd. Jedna grupa je  svoje nadahnuće pronašla u floralnim motivima ili u samom koloritu bez forme, izražavajući se jezikom apstrakcije.

Sagledano sve u celini opšti je utisak zapravo da se oz svega prikazanog može uočiti izvesna originalnost i velika kreativnost pomenute umetničke grupe i njenih umetnika –„gostiju“ na ovoj grupnoj izložbi.

Mr Jazmina Klanica, istoričar umetnosti

Na sajtu JOB >>>