Prvi festival jevrejskog filma u muzeju jugoslovenske kinoteke

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Slider

Na svečanom otvaranju prvog Jevrejskog filmskog festivala u Beogradu, selektor i direktor festivala, režiser Marjan Vajda, predstavio je i filmove koji su otvorili festival - prvo Deveti krug, snimljen 1960, slovenačkog režisera Frace Štiglica. Deveti krug je jedan od samo četiri jugoslovenska filma nominovana za nagradu Američke akademije za film,  i dobitnik zlatne palme 1960 na kanskom filmskom festivalu. Dušica Žegarac i Branko Tatić su na pulskom festivalu osvojili Zlatnog lava za najbolju žensku, i najbolju prateću ulogu iste godine.

Program JFFBG 2019


23.1 Sreda

17:00 Svečano otvaranje

17:30 Deveti Krug

20:00 Vrt Finci Kontinija

24.1 Četvrtak

17:30 Devojka koju sam voleo

20:00 Sledeca stanica Grinic Vilidz

25.1 Petak

17:30 Ani Hol

20:00 Vatrene kocije

26.1 Subota

17:30 Jentl

20:30 Dovidjenja deco

27.1 Nedelja

17:30 Pijanista

20:00 Producenti (remake 2005)U Muzeju Jugoslovenske kinoteke otvoren je prvi festival jevrejskog filma u okviru koga će biti prikazano deset filmova iz arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Festival je otvorio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da je Jugoslovenska kinoteka jedna od naših najznačajnijih kulturnih institucija.

"Jevrejska zajednica Beograda mi je posebno draga i veoma sam srećan što je u vreme dok sam u prilici da učestvujem u rukovođenju Beogradom došlo do ponovnog uzdizanja jevrejske zajednice i njenog ponovnog učešća u životu grada. Sa ponosom možemo da kažemo da jevrejska zajednica posle puno decenija ćutanja, od velike nesreće koja se desila tokom Drugog svetskog rata, ponovo zauzima svoje mesto ne samo kao zajednica, već i u kulturnom i društvenom životu našeg grada", rekao je Vesić.

Naveo je da je ponovno osnivanje Jevrejskog kulturnog centra veoma važno ne samo za jevrejsku zajednicu, već i za Beograd.

"Očekujemo da će taj kulturni centar obezbediti gradu mnoge važne kulturne događaje koji će biti visokog umetničkog dometa. Srećan sam što smo počeli sa ovom nadam se lepom tradicijom, sa festivalom jevrejskog filma, i verujem da će biti puno ovakvih kulturnih događaja koje ćemo imati zahvaljujući Jevrejskom kulturnom centru", rekao je Vesić.

Na otvaranju festivala je govorio i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić koji je istakao da kultura pripada svim ljudima ovoga sveta.

"Drago mi je da su tog stava i ljudi iz Jevrejskog kulturnog centra i Jugoslovenske kinoteke. Oni su se potrudili i za sve građane Beograda po prvi put organizovali ovaj festival", rekao je Ružić.

Izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju prvog festivala jevrejskog filma na kome će, dodao je, biti prikazani filmovi koji su deo svetskog filmskog nasleđa.

"Drago mi je da smo, kao Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, bili u mogućnosti da odgovorimo na inicijativu Jevrejskog kulturnog centra i odobrimo sredstva. Iako su ta sredstva bila skromna vidimo da su doprinela da se u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom organizuje jedan ovako značajan festival", rekao je ministar.

Konzul ambasade Izraela u Srbiji Noa Levi je rekla da ta ambasada veruje da je kultura jedna od najvažnijih spona među ljudima i da je zato važno što postoje događaji kao što je ovaj festival.

"Posebno nas raduje što je ovo festival koji se bavi jevrejskim nasleđem, tradicijom i načinom života. Sigurna sam da će publika uživati u ovoj selekciji filmova i nadam se da će ovo postati tradicija u Beogradu", rekla je Noa Levi.

Na otvaranju prvog festivala jevrejskog filma koji će trajati do nedelje, 27. januara, prikazan je jugoslovenski film iz 1960. godine "Deveti krug" koji je režirao France Štiglic. RTS >>>

Play
Shadow
Slider

Jevrejski Kulturni Centar i Jugoslovenska Kinoteka od 23-27 januara 2019. godine organizuju Jevrejski Filmski Festival Beograd (JFFBG) koji će se održati u sali Muzeja Jugoslovenske Kinoteke, Kosovska 11.

Jevrejski kulturni centar (JKC) osnovan je početkom 2018.  u prostoru zgrade u Jevrejskoj ulici 16, čiji je vlasnik osnivač Centra, Jevrejska opština Beograd. JKC je osnovan kao ustanova kulture sa delatnošću koja obuhvata film – od produkcije do projekcija i festivala, pozorište, književnost, likovnu umetnost, muziku, arhitekturu, fotografiju, prevodilaštvo, publicistiku... kulturu u najširem smislu te reči, koja se bavi Jevrejstvom i Jevrejima-autorima.

Želja osnivača je da uspostavi/obnovi svojevrstan dom jevrejske zajednice u kom će njeni članovi imati mogućnost i priliku da dožive, izraze, svedoče o ostvarenjima koja su plod delanja ne samo Jevreja u svetu nego i članova jevrejske zajednice. Istovremeno, međutim, Centar prepoznaje svoju značajnu ulogu u predstavljanju svojih programskih aktivnosti najširoj publici grada i da na taj način doprinese afirmativnoj vidljivosti trajanja Jevreja kao građana Beograda, kroz vekove i u savremenom stvaralačkom kontekstu.

Upravo ta težnja da se postigne prepoznatljvost ustanove kulture u našem gradu, ustanove čvrsto opredeljene za otvorenost i saradnju, ponajviše je uticala na to da JKC, od samog početka svog rada, prepozna Jugoslovensku kinoteku kao najboljeg mogućeg saradnika i instituciju čija merila standarda u oblasti filma valja posvećeno slediti. Kroz tu saradnju će JKC uvek zagovarati pozitivan pristup: vedrina, humor, muzika, velike ljudske priče – a ne samo masovna stradanja i vekovne tragične sudbine.

Ova saradnja, za koju se nadamo da će beogradskim ljubiteljima filma   pružiti priliku da se podsete na velika, poznata i manje poznata filmska ostvarenja, osmišljena je kao festival  sa zajedničkim imeniteljem “jevrejski film”, pri čemu se teži raznovrsnosti  i obuhvatanju svih žanrova sedme umetnosti, ali i svih tema iz života Jevreja. Festival počinje filmovima o stradanju i progonima za vreme II svetskog rata – jer ovu temu ne možemo i ne želimo zaobići. Nastavlja se, u duhu istorije evropskog filma, posleratnim socijalnim životnim pričama. Da bi bio dosledan osnovnoj ideji, osmišljeni program potom prelazi na komedije, mjuzikle i ljubavne priče. Jer, uz sve to što na najstrašniji način obeležava istoriju jevrejskog naroda, i pored svega, što bi rekao Roberto Benigni: „Život je lep“.

Lana Djurić-JKC