ROSI FEST BEOGRAD


Rosi fest je četvorodnevni međunarodni muzički festival inspirisan stvaralaštvom eminentnog evropskog kompozitora, Salamona Rosija (1570-1650), neobične životne priče i stvaralačkog opusa. Imajući u vidu istorijski kontekst u kojem je stvarao, Rosijev opus je jedinstven po sintezi Istoka i Zapada, odnosno kasne renesansne / ranobarokne muzike zapadne Evrope i jevrejskih tradicionalnih i sinagogalnih tekstova. Inspiraciju za festival nalazimo upravo u samoj prirodi Rosijevog dela koja promoviše poštovanje različitosti kulturnog nasleđa, kao i kulturni dijalog putem njihovih neobičnih spojeva, a sve to na visokom umetničkom nivou, te istu ideju zastupamo i promovišemo na Rosi festu. Članovi umetničkog odbora festivala: Zoran Erić, kompozitor, redovni profesor FMU Ana Stefanović, muzikolog, redovni profesor FMU Branka Cvejić Mezei, pijanistkinja, flautiskinja, direktor Beoradske filarmonije u penziji Ladislav Mezei, vilončeslista, redovni profesor FMU Rosi fest tim: Aleksandra Jovanović, Mila Pavlović i Jelena Zekić. Osnivač i direktor festivala je Stefan Zekić, dirigent. Više na sajtu Rosi fest >>>


O upravo protekloj drugoj ediciji Rosi festa, festivala barokne muzike posvećenog delu Salomona Rosija. Rosi fest je međunarodni muzički festival inspirisan i posvećen neobičnim spojevima i kulturnim dijalogom u klasičnoj muzici, koji je obeležio početak godine na Beogradskoj sceni, više u emisiji u kojoj je bio gost i Stefan Zekić, na RTS

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Slider

Portreti i sećanja


Koncert “Portreti i sećanja” predstavlja veoma važan deo programa Rosi fest-a i jedini deo programa koji se kontinuirano nalazi na programu svih edicija festivala. Na koncertu će, povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve Holokausta, biti izvedena dela mladih kompozitora odabrana na istoimenom konkursu festivala, kao i reprezentativna dela Jevrejskih autora i istorijska dela koja odgovaraju tematici koncerta.
Učešćem na Rosi fest konkursu za kompozitore, mladi kompozitori imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u oblasti očuvanja sećanja na žrtve Holokausta i odavanja počasti onima koji su mu se suprotstavili, koristeći istorijske, literarne i druge izvore kao inspiraciju ili deo svojih kompozicija, a Umetnički odbor festivala svake godine bira najreprezentativnija dela za učešće na koncertu.Ove godine stigle su nam prijave iz zemalja širom sveta (Luksemburg, Portugalija, Hrvatska, Mađarska, Iran, Meksiko, Italija, Srbija, Urugvaj, Kadana, Brazil, BiH, Francuska, Izrael, Rusija, Kina, UK, Južnoafrička Republika, Jermenija, Crna Gora, SAD, Ukrajina), sa skoro pedeset kompozicija, a Umetnički odbor festivala odabrao je pet kompozicija, sledećih autora: Lazara Đorđevića (Srbija), Nine Perović (Crna Gora), Brahe Bdil (Izrael), Bena Luna (UK) i Gaj Ben-Tova (Izrael). Pored različitih kamernih sastava koji će nam se predstaviti te večeri, učesnici koncerta su i Jevrejski kamerni orkestar, hor Braća Baruh i Sinagogalni ansambl iz Berlina.

Izvođenje opere “Krunisanje Popeje”, Klaudija Monteverdija


Zatvaranje druge edicije Rosi fest-a biće obeleženo izvedbom čuvene opere Klaudija Monteverdija, Krunisanje Popeje. Ova vredna i jedna od retkih prilika za beogradsku publiku da uživa u izvođenju barokne opere ovom prilikom će izvođenje nositi dodatnu specifičnost u tome da će između numera opere biti izvođene sinfonije Salomona Rosija. U glavnim ulogama predstaviće nam se članovi ansambla Barok Vokal (Julia Grucka kao Popeja, Larisa Botos kao Nerone, Florian Kupers kao Seneka, Kristijan Rohbah kao Otone, Šai Teri kao Otavia, Sonja Grevenbrok kao Drusila/Virtu, Daniel Tilh kao Lucano, i Radoslava Vorgić Žuržovan kao Valeto/Fortuna ) i gosti, koji vodi profesorka Klaudija Eder, Baletski igrači odabrani su sa Instituta za umetničku igru u Beogradu, a u ansamblu na istorijskim instrumentim naći će članovi ansambla New Trinity Baroque koji je pod umetnickim rukovodstvom Predraga Goste. Učesnici: Dirigent: Alberto Veronezi (Italija) Reditelj: Aleksandar Nikolić Koreograf: Aleksandar Ilić Produkcija: Rosi fest

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Slider

Krunisanje Popeje, i zaršnica festivala Rosi fest na kulturnom dnevniku RTS:

 

Koncert Sinagogalnog ansambla iz Berlina


Sinagogalni ansambl iz Berlina (Nemačka) čini osam do dvanaest pevača koji pevaju u različitim berlinskim operskim horovima ili rade kao solisti - slobodni umetnici. Ovaj ansambl je jedini ansambl na svetu koji izvodi liturgiju Luisa Levandovskog svakog petka uveče, na jutro Šabata i tokom svih jevrejskih praznika. Na svojim koncertima sa Sinagogalnim ansamblom iz Berlina, kantor Isak Šefer svetu predstavlja ovu jedinstvenu jevrejsko-nemačku tradiciju, sa kompozicijama i drugih velikih kompozitora XIX veka, kao što su Salomon Sulcer i Samuel Naumburg, ali i kompozitora XX veka, kao što su Kurt Vajl, Moris Ravel, Ben Stajnberg, Meir Finkelstajn i drugi. Ovaj ansambl poznat je i van svog matičnog grada i ima česte nastupe u Poljskoj, Engleskoj i Nemačkoj.

Majstorski kurs solo pevanja


Nakon uspešno održanog i u velikoj meri ispraćenog Majstorskog kursa solo pevanja na prvoj ediciji Rosi fest-a, odlučili smo da i u narednoj ediciji Majstorski kurs solo pevanja bude obavezan deo našeg programa. U januaru ćemo imati priliku da kao predavača ugostimo Klaudiju Eder, ostvarenog nemačkog koncertnog i operskog mecosoprana, profesorku HfM Univerziteta u Majncu i člana Evropske akademije nauka i umetnosti.

Struktura kursa:
• Učenici će imati po tri individualne sesije sa profesorkom Eder (od 25. do 27. januara), dok će trećeg dana nastupiti Koncertu učesnika, po završetku majstorskog kursa.
• Sesije i koncert će biti održani sa zvaničnim klavirskim saradnikom festivala.
Sesije kursa su otvorene za javnost.  rossifestbelgrade@gmail.com

Hebreo - film


U kasnoj renesansi, na vrhuncu umetničkog sjaja Mantove, mladi jevrejski violinista probio se kroz barijere diskriminacije i postao jedan od najrenomiranijih kompozitora i izvođača na dvoru vojvoda Gonzaga, a 1622. godine napravio je revolucinarni potez kade je reč o jevrejskoj muzici, napravivši prvu zbirku ikada originalno napisane za jevrejske psalme i molitve - Solomonove pesme. Ipak, malo toga se zna o privatnom i kreativnom životu Salomona Rosija Jevrejina.

"U ovom dokumentarcu, višestruko nagrađivan ansambl, Profeti della Quinta (*koji je sjajnim koncertom otvorio prvu ediciju Rosi fest-a), izvodi Rosijevu muziku u veličanstvenoj Mantovi, kao pripremu za specijalan koncert u palati za uživanje vojvode Gonzaga. Uz pomoć eksperata, istoričara i muzikologa, oni su prikazali u fascinantnom svetlu i njegovu izuzetnu muziku".

Jozef Rošlic, autor filma

Play
Shadow
Slider

HEBREO The Search for Salomone Rossi (2012) A film by Joseph Rochlitz Total running time: 45min. with Profeti della Quinta Vocal Ensemble Doron Schleifer Countertenor David Feldman Countertenor Dino Lüthy Tenor Dan Dunkelblum Tenor Elam Rotem Bass, Cembalo, Musical Director & Ori Harmelin Theorbo Music by Salomone Rossi Hebreo (c.1570-1630), produced by: Remmelt Lukkien, Lasso Film & TV Production with support from the Maror Fund for Joodse Omroep, Netherlands © 2012 Lasso Film & TV Production and Joseph Rochlitz.

http://www.SalomoneRossiFilm.com
http://www.josephrochlitz.com
http://www.quintaprofeti.com

Predavanja


Na drugoj ediciji Rosi fest-a imaćemo priliku da prisustvujemo predavanjima eminentnih srpskih muzikološkinja i profesorki Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu - Ane Stefanović i Tijane Popović Mlađenović.

U daljem tekstu nalaze se apstrakti predavanja, kao i biografije autorki.

PREDAVANJE ANE STEFANOVIĆ: David i Jonatan, biblijska opera Mark-Antoana Šarpentjea

U ovom predavanju se bavimo naročitim istorijskim mestom tragedije u muzici David i Jonatan (1688) Mark-Antoana Šarpentjea prema libretu Fransoa Bretonoa, jedne od dve opere – pored Jefte (1732) Mišela de Monteklera − bazirane na Starom Zavetu u francuskom baroknom repertoaru. Pored toga, jedinstvena pozicija ovog dela u istoriji muzike leži u činjenici da je, prilikom prvog izvođenja u jezuitskom koledžu Luj Veliki u Parizu, izvedena u kombinaciji sa drugom, književnom biblijskom dramom, Saul od oca Etjena Šamijara. Ova opera je u tom smislu izrazito obeležena višestrukim ukrštanjima: dve relgiozne i kulturne paradigme, judejske i hrišćanske/katoličke, dva žanra, književne i muzičke tragedije, dve sfere, duhovne i svetovne – proizašlim iz uključivanja biblijskog sadržaja u svetovni muzički žanr −, najzad, samih muzičkih žanrovskih modela i stilističkih i poetičkih crta.Predavanje će se usredsrediti na ova mnogobrojna ukrštanja, koja ovoj Šarpentjeovoj operi osiguravaju posebno mesto u francuskom i evropskommuzičkom pozorištu.

PREDAVANJE PROF. TIJANE POPOVIĆ-MLAĐENOVIĆ

Dr Tijana Popović Mladjenović je muzikolog, redovni profesor na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, kao i šef Odseka za muzikologiju. Bila je gostujući profesor Jerusalimske Akademije za muziku i ples, Departmana za muzikologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, Litvanske Akademije za muziku i pozorište u Vilniusu, kao i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Područja njenog naučnog interesovanja jesu evropska muzika fin de siècle-a, poetika i stilistika savremene muzike (usavršavala se na Université Paris IV – Sorbonne u oblasti savremene francuske muzike), estetika i filozofija muzike, kao i problematika muzičkog mišljenja. Autor je šest knjiga.