JEVREJSKI KULTURNI CENTAR (JKC)


JKC JEVREJSKI KULTURNI CENTAR (JKC) osnovan je kao posebna ustanova, odlukom skupštine Jevrejske opštine Beograd,održane 15. oktobra 2017. Centar nastoji da kvalitetom svog rada i ostvarenja realizovanih u okviru Centra s vremenom postane relevantna institucija kulture grada Beograda. Centar je registrovan, u Jevrejskoj ulici koja svojim imenom i istorijom predstavlja simbol nekadašnjeg jevrejskog Dorćola, na broju 16, u zgradi sefardskog društva Oneg Šabat, koja je do 1941. između ostalog bila i mesto okupljanja dorćolskih Jevreja, druženja I zajedničkog čitanja knjiga.

JKC je prvenstveno zamišljen kao savremena institucija čiji je osnovni zadatak da neguje i očuva tradicionalne vrednosti i kulturni identitet jevrejske zajednice Beograda i čitave Srbije. Istovremeno, Centar se opredelio da te ciljeve ostvaruje upotrebom savremene tehnologije. Zašto? Zato što smo svesni toga da će nove generacije članova naše zajednice umesto štampane verzije književnih dela radije čitati njihovu digitalizovanu verziju. Isto podjednako važi za sve ostale oblasti kulture. Takođe smo veoma svesni da bi – ako nove generacije na vreme ne spoznaju da su jevrejska zajednica i njene institucije njihova “kuća” - naša već tragično umanjena zajednica mogla uskoro postati nedopustivo manja.

S druge strane, otvorenost, jednostavan pristup i globalna komunikacija jesu realnost našeg vremena, a budućnost može doneti samo tehnologije još brže i još lakše za korišćenje. Da bi na najbolji mogući način ostvario svoju ulogu Centar će nastojati da neprestano razvija elektronske biblioteke književnih, muzičkih, likovnih ostvarenja, kao suštinsku riznicu Centra i čitave jevrejske zajednice. Počeli bismo sa delima i ostvarenjima onih članova naše zajednice koji su dali značajan doprinos kulturi ove zemlje: u književosti, pozorištu, filmu, muzici, izdavalaštvu, novinarstvu, likovnim umetnostima, arhitekturi.... Njihov rad u različitim oblastima kulture biće na taj način poznatiji, naročito novim generacijama, jednostavno pristupačan i korišćen kao inspiracija za istraživanja i kreativni doprinos nekih novih autora i umetnika.

Očekujemo da će jednostavan pristup takvoj riznici motivisati članove naše zajednice da se aktivno i kreativno uključe u sve oblasti rada Centra: da budu ne samo posetioci i publika već učesnici, stvaraoci, pokretači novih ideja, programa i projekata.

Ukratko: Jevrejski kulturni centar je osnovan da svim članovima jevrejske zajednice ponudi prostor i mesto – i u fizičkom smislu na adresi Jevrejska 16 na Dorćolu, i u virtuelnom smislu na ovoj web platformi. Mesto na kom će moći da se izraze, iznesu priče svojih porodica, dnevnike svojih roditelja ili dedova i svoju porodičnu tradiciju – i podele to svoje blago sa ostalima. Mesto na kome ćemo svi moći da međusobno podelimo sećanja na naše članove i njihov doprinos kulturnoj sceni Beograda i Srbije i samim tim postanemo svesniji naših vrednosti, s više samopouzdanja i snažnijim osećajem pripadnosti jevrejskoj zajednici, njenim tradicijama i vrednostima.